Bir sorunuz mu var?
Mesajı gönderildi. Kapalı

Blog

Ücretsiz Arşivler ve Kütüphane Adresleri

Ücretsiz olarak ulaşabileceğiniz online kütüphaneler, arşivler ve sertifikalı eğitimlere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Arşivler

dosya

Dijital Kütüphaneler

Ücretsiz Kütüphaneler
  • Internet Archive: Internet Archive 15 milyondan fazla kitap ve farklı türde yazılı-basılı kaynağa herkese açık, ücretsiz ve tam metin olarak erişim sağlıyor. Bu açıdan dünyanın açık ara en büyük dijital kütüphanesidir. Birçok kütüphane e-kitap arşivlerini İnternet Archive web sitesi üzerinden kullanıma sunmaktadır. İnternet Archive’de yazılı-basılı kaynakların dışında, görsel, video, film, ses ve bilgisayar programları gibi materyaller de bulabilirsiniz.
  • HathiTrust: Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinden 150’ye yakın üniversitenin işbirliğiyle kurulmuş büyük bir online kütüphanedir. Bu girişim üniversitelerin yanı sıra Google ve Microsoft gibi kuruluşlar tarafından da desteklenmektedir. E-kitap arşivi 3 milyona yakın eser içermektedir. Bu kaynaklar Internet üzerinden ücretsiz olarak herkese açıktır. Kaynakların büyük çoğunluğu İngilizce olsa da, Türkiye ve Türk tarihi ile ilgili binlerce eser barındırmaktadır.
  • Open Library; Internet Archive tarafından hayata geçirilen bir projedir. Amacı dünya genelinde basılan tüm kitapları web ortamında bir katalogda toplamaktır. Henüz bu amaca tam olarak ulaşamamış olsa da, Open Library kataloğu 1 milyondan fazla kitabı içermektedir. Web sitesinin e-kitap arşivinde bu kitapların birçoğunun tam metin kopyası var. Katalogda bulunan kitapların telif süreleri geçmiş olanların dijital kopyalarına açık ve sınırsız olarak erişebilirsiniz ve indirebilirsiniz. Telif hakları devam eden kitapları da üye olmak şartı ile okuyabilirsiniz. Üyelik ücretsizdir.
  • Europeana Collections: Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen Europeana Collections projesi Avrupa’da bulunan kütüphane, müze ve arşivlerin koleksiyonlarını web ortamına taşımayı amaçlıyor. Avrupa çapında çok sayıda kurumun dijital arşivine Europeana web sitesi üzerinden erişmek mümkün. Web sitesinde basılı kaynakların yanı sıra görsel, video ve müzik gibi farklı türde materyal bulunuyor.
  • Project Gutenberg : 1971 yılında başlayan Project Gutenberg dünyanın ilk dijital kütüphanesidir. Project Gutenberg’in kurucusu Michael S. Hart e-kitab’ın mucitlerinden biridir. Internet ortaya çıkmadan yıllar önce e-kitap ve dijital kütüphane alanında öncü çalışmalar yapmıştır. Internet’in doğması sonrasında web ortamına taşınan Project Gutenberg e-kitap arşivi, telif hakkı sona eren kitapların sınırsız ve ücretsiz olarak insanlara ulaştırılmasını hedeflemektedir. Günümüzde toplam 60 bine yakın e-kitap içermektedir.
  • New York Kütüphanesi Dijital Koleksiyonları : New York Devlet Kütüphanesi ABD’de en zengin online koleksiyona sahip kütüphanelerden biri. Kütüphane web sitesinden e-kitap, süreli yayın, resim, video gibi farklı türde 800 bine yakın belgeye sınırsız ve ücretsiz olarak erişebilirsiniz.
  • Uluslararası Dijital Çocuk Kütüphanesi : Dünyanın farklı bölgelerinden çocuk kitaplarını online ortamda toplama amacıyla kurulan Uluslararası Dijital Çocuk Kütüphanesi farklı dillerde 5 bine yakın çocuk kitabı içeriyor. Kitapların tam metinlerine web sitesinden erişilebiliyor.
  • Bibliotheques d’Orient (Doğu Kütüphaneleri) : Fransa Milli Kütüphanesi öncülüğünde Fransa, Mısır, Türkiye, Lübnan ve Filistin’den kütüphane ve araştırma kurumlarının işbirliğiyle hayata geçirilen bu proje Orta Doğu bölgesinin tarih, coğrafya ve kültürüyle ilgili belgeleri bir araya toplamayı amaçlıyor. Web sitesi 10 binden fazla belgeyi açık erişime sunuyor.

Pandemi Döneminde Açılan Online Ücretsiz İçerik Kaynakları

  • Görme engelli vatandaşlar da “konusankitaplik.mkutup.gov.tr” adresinden hizmet veren “Milli Kütüphane Konuşan Kitaplık” vasıtasıyla 11 profesyonel kayıt stüdyosunda hazırlanan sesli kitaplardan yararlanabilecek.
  • Geçmişi Meclis-i Ayan ve Meclis-i Mebusan’a kadar uzanan Türkiye Millet Meclis Kütüphanesi’nin Kurumsal Açık Erişim Sistemi’nde 2 bin 500 yayın “acikerisim.tbmm.gov.tr “adresinden okurlarla buluşuyor.
  • Araştırmacılar ayrıca Türkiye Yazma Eserler Kurumu’nun transkripsiyon, tıpkıbasım ve yayınlarından “www.ekitap.yek.gov.tr” adresinden istifade edebiliyor.
  • Diyanet İşleri Başkanlığının akaid, fıkıh-ilmihal, hadis, gençlik, kadın ve aile gibi birçok başlıkta eseri hizmete sunduğu “diniyayinlar.diyanet.gov.tr” adresinde, hem Türkçe hem yabancı dillerde yayınlar yer alıyor.

Bilimsel ve kültürel içerikler

  • İSAM Kütüphanesi’nin uzaktan erişime açık “Türk Tarih, Edebiyat, Kültür ve Sanat Makaleleri Veri Tabanı”nda çeşitli Türkçe ilmi yayımlarda yer alan 60 bin 938 makale “tp2.isam.org.tr” sayfasından kullanıma sunuluyor.
  • SALT Galata ise bu süreçte yüzlerce dijital belgeden oluşan arşiv koleksiyonunun yanı sıra e-yayınlar, blog yazıları ve web projelerini “saltonline.org” adresinden ziyaretçilerin kullanımına sundu.

Çocuklara özel içerikler

  • Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle yayımlanan kitaplara “www.iksv.org/tr/iksv-alt-kat/cocuk-kitaplari” adresinden animasyonlarına ise İKSV YouTube sayfası ve İKSV Mobil App üzerinden ulaşılabiliyor.
  • Sakıp Sabancı Müzesi’nin “www.sakipsabancimuzesi.org/tr” adresinde “Ben Eserleri Koruyorum”, “Ben Picasso”, “Ben Cengiz Han”, “Ben Rodin”, “Ben Venedik Taciri”, “Ben Dali”, “Ben Halı” ve “Ben Kitap” kitapları sesli olarak yer alıyor.
  • Dünyanın farklı bölgelerinden çocuk kitaplarını online ortamda toplama amacıyla kurulan Uluslararası Dijital Çocuk Kütüphanesi’nin “en.childrenslibrary.org” adresli sitesinde, farklı dillerde 5 bine yakın çocuk kitabının tam metni bulunuyor.

Online erişime açılan dergiler

  • Tarık Tufan, Hakan Günday, Ahmet Mümtaz Taylan ve İlber Ortaylı’nın aralarında bulunduğu birçok ünlü ismin yazılarının yer aldığı Tuhaf dergisi, “Evde Kal Özel Sayısı”nı “tuhafdergi.com/Tuhaf_Ozel.pdf” bağlantısıyla dergi okurlarının istifadesine sundu.
  • Ayrıca meraklılarına dijital okuma deneyimi sunan “issuu.com” adresinden binlerce dergi yayınına ulaşılabiliyor.

Ücretsiz Binlerce İçerik Kaynağı

ÇOMÜ e-Yayınları Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından yayınlan tam metin ücretsiz e-kitapları içermektedir.
Project Gutenberg Kültürel eserleri dijital ortama aktarmak, arşivlemek ve dağıtmak amacıyla gönüllüler tarafından yürütülen bir çalışmadır.
Google Books Telif haklarının dışındaki kitaplar çevrimiçi olarak incelenebilir ve bunlardan kamu kullanımına açık olanlar indirilebilir ve kaydedilebilir.
HathiTrust 10 milyonun üzerinde dijital cilt içeren US araştırma kütüphanelerinin ortak bir deposu. Tümüne ücretsiz erişim yoktur, ancak 2,5 milyonun üzerinde kamu kullanımına açılmış dijital eser indirilebilir.
ipl2 (Internet Public Library) 45000+ tam metin eserler, romanlar ve kurgusal olmayan çevrimiçi referans eserler. Taramayı kolaylaştırmak için koleksiyonlar konulara göre sınıflandırılmıştır, aynı zamanda bütün koleksiyonlar taranabilir.
Online Books Page Pensilvanya Üniversitesi’nin kütüphanesi tarafından güncellenen, internet üzerinden ücretsiz okunabilen 1 milyon e-kitabın düzenli olarak güncellenen bir listesi.
Open Library İnternet Arşivinin bir projesi, 20 milyon kitabın kaydını ve 1.7 milyon taranmış kitaba erişimi sağlamaktadır. Arama sadece e-kitaplarla sınırlıdır.
National Academies Press US Ulusal Bilimler Akademisi, Ulusal Mühendislik Akademisi, Tıp ve Ulusal Araştırmalar Konseyi Enstitüsünden 4000’in üzerinde başlık indirilebilir. Ücretsiz PDF’ler sadece NAP sitesinden kullanılabilir ve telif hakları yasalarına tabi kalır.
InTech Bilim, Teknoloji ve Tıp alanlarını kapsayan, 2000’den fazla kitap ve derginin multidisipliner açık erişim yayıncısı.
American Memory Bu tarihsel koleksiyon çeşitli konu alanlarında 1500 adet 19. yüzyıl Amerikan e-kitabı içerir.
DOAB: Directory of Open Access Books Bir kaç üniversitenin yayınını içeren 35 yayıncıdan 1265 akademik hakemli kitabı içerir.
Making of America (Michigan University) Amerikan sosyal tarihini içeren dijital kütüphanede, yaklaşık olarak 1850-1877 yıllarından yaklaşık olarak 1600 dijital kitap bulunmaktadır.
Questia 5000’in üzerinde klasik ve nadir kitap ücretsiz olarak çevrimiçi okunabilir.
University of California Press UCP’s Scholarship Editions’dan 500’ün üzerindeki başlık kamu kullanımına açıktır. Bu başlıklar sanat, fen, tarih, müzik, din ve roman içeriklidir.
bookboon.com Disiplinlere göre kategorilenmiş 1000 ücretsiz e-kitap.
bartleby Shakespare de dahil olmak üzere bir çok klasik edebi eserin tam metni.
Blake Archive Bu arşiv William Blake’in “illuminated books” un elekktronik kopyalarının yanı sıra ona ait bir çok resim, tablo ve el yazması eserleri kapsamaktadır.
CARRIE İtalya’da Avrupa Üniversitesi Enstitüsünün ev sahipliğini yaptığı bu tam metin elektronik kütüphane dijital ortama aktarılmış asıl dökümanların yanı sıra tarih ekitaplarını da içermektedir.
Film Studies for Free Film çalışmaları ile ilgili erişime açık e-kitapların bir listesi.
From the Archives (Guggenheim) Guggenheim’den olan bu sitede, Francis Bacon ve Kandinsky gibi ressamların sergilerinin yanı sıra akımların ve temaların bulunduğu 65 adet ücretsiz sergi katalogu vardır.
Gallica Shakespare de dahil olmak üzere bir çok klasik edebi eserin tam metni.
HSRC Press Sosyal bilimlerde Güney Afrika açık erişim yayıncısı. Basın, İnsan Bilimleri Araştıma Konseyi’nin araştırma verilerini ve dışarıdan yazılmış eserleri yayınlar. Bir çok başlığı indirmek ücretsizdir.
Literature Project Tam metin kitapların, şiirlerin, tiyatroların ve demeçlerin koleksiyonu.
Making of America (Cornell University) Amerikan sosyal tarihini içeren dijital kütüphanede, 19. yüzyıla ait, çoğunlukla serilerde odaklanmış, 267 dijital kitap bulunmaktadır.
ManyBooks Klasik metinler farklı tür e-kitap okuyucularını kapsayacak şekilde çeşitli formatlarda indirilebilir. Yeni başlıklar düzenli olarak eklenir ve bir RSS yeni eklemeler için kullanılır.
Open Book Publishers Beşeri ve Sosyal Bilimlerde bağımsız bir akademik yayıncı. Kitapların çoğu ücretsiz online okuma için kullanılabilir.
Page by Page Books Kamu kullanımına açık olan e-kitapların çevrimiçi okunmasını ve web sayfalarının bir dizi halinde sunulmasını sağlar. Böylelikle istenilen sayfalar işaretlenebilir.
Perseus Digital Library Aranabilir ve gözatılabilir bir e-kitap koleksiyonu. En büyük koleksiyonları klasikler ve 19. yüzyıl Amerikan çalışmalarıdır. Diğer koleksiyonlar Arapça, Alman ve Rönesans materyalleridir.
Society of Antiquities of Scotland Konferans faaliyetlerinin yanı sıra, bu site baskısı tükenmiş arkeolojik monografi serilerine erişimi sağlamaktadır.
Botanicus Missouri Botanik Bahçesi Kütüphanesinden tarihi botanik edebiyatına ücretsiz erişim portalı. Hali hazırda, RSS beslemesi ile son eklemelere ulaşılabilinen 1000’in üzerinde başlık (kitap ve dergi) içerir. Görüntüler ticari olmayan kullanımlar için ücretsizdir.
FreeBooks4Doctors Bu site 360 adet ücretsiz tıbbi kitaba erişimi sağlamaktadır.
NCBI Bookshelf Ulusal Biyoteknoloji Bilgileri Merkezi’nin kitaplık sitesi, yaşam bilimleri ve sağlık hizmtleri hakkında kitap ve belgelere ücretsiz erişimi sağlamaktadır.
O'Reilly Open Books Project Bilgisayar biliminde ücretsiz e-kitaplar koleksiyonu.
Chicago University Press free monthly ebook Chicago Üniversitesi Press’den her ay ücretsiz kullanılabilen farklı bir e-kitaptır.
Cornell University Library Historical Monographs Collection Telif hakkı süresi dolmuş farklı disiplinlerden seçilen monografilerden oluşan bir koleksiyon.
E-Books Directory Ücretsiz indirilebilen e-kitapların, belgelerin ve ders notlarının gelişen bir listesi. Konuya göre arama yapmak ve güncel ekleri ya da popüler başlıkları görmek mümkündür.
Adelaide Edebiyat, felsefe, bilim, din ve tarih içeren klasik eserlerin koleksiyonu. Not: Bunlar baskı kopyalarını sıralama girişimi olmadan, yeni basım olarak yayınlanmıştır.
Global Text Project Bir kreatif ortak lisans ile kullanılabilen ticaret, programlama, eğitim, sağlık, fen ve sosyal bilimler alanındaki lisans e-derskitaplarının bir koleksiyonu.
Internet Archive Text Archive Çok çeşitli romanlar, popüler kitaplar, çocuk kitapları, tarihsel metinler ve akademik kitaplar içerir.
OAPEN Library (Open Access Publishing in European Networks) Avrupalı yayıncılardan PDF şeklinde belgeler olarak ücretsiz kullanılabilen, çeşitli dillerde 860+ başlık içeren birçok disiplinle hitap eden açık erişim kütüphanesidir. OAPEN-UK JISC e-kitap projesi kapsamında İngiltere (UK) yayıncılarından 30 başlık bulunmaktadır.
Ohio State University Press Özellikle edebiyat ve tarih alanlarında çeşitli bilimsel metinlere açık erişim sunar.
University of Pittsburgh Press 750’nin üzerinde monografinin birçok disipline hitap eden koleksiyonları açık erişimde kullanılabilir.
Wikibooks Herkes tarafından düzenlenebilen birçok disipline hitap eden açık içerikli ders kitaplarıdır. Birçok kitap tamamlanmamıştır. Ancak bu nitelikli kitaplar wikibooks’un en kaliteli kitaplarını temsil ettiği toplum tarafından kabul görmektedir.
Layer 1