Ücretsiz Arşivler ve Kütüphane Adresleri
Ücretsiz olarak ulaşabileceğiniz online kütüphaneler, arşivler ve sertifikalı eğitimlere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:
Arşivler
- Tübitak Yayın Arşivi
https://services.tubitak.gov.tr/…gmi3sgfzdu0b8ep73b - Milli Kütüphane Arşivi
http://www.millikutuphane.gov.tr/ - Nasa Uzay Arşivi
https://images.nasa.gov/ - ABD Meclis Kütüphanesi Arşivi
https://www.loc.gov/ - Yararlı bir Arşiv Sitesi
https://www.europeana.eu/…collections/topic/190-art - TBMM 1. dönem Gizli Celse Kayıtları (1920-1923)
https://www.tbmm.gov.tr/…r_gc?v_meclis=11&v_donem=1 - Ankara Üniversitesi Arşivi
https://dspace.ankara.edu.tr/ - Taksim Kütüphanesi Arşivi
http://ataturkkitapligi.ibb.gov.tr/…rdam.php?atumu= - Sultan 2. Abdulhamit’in Fotoğraf Arşivi
http://katalog.istanbul.edu.tr/…s?te=&lm=iunekabdul - Harita Arşivi
https://www.davidrumsey.com/ - Birleşmiş Milletler Arşivi
https://www.un-ilibrary.org/ - Osmanlı Eserleri Arşivi – Balkanlar
http://www.nit-istanbul.org/kielarchive/index.php - İl, Ülke, Vilayet İsim Arşivi
https://nisanyanmap.com/ - Gazete Arşivi
http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/gazete/ - Film Arşivleri
https://film-grab.com/tag/screenshots/ - Berlin Filarmoni Orkestrasının Konser Arşivleri
https://www.berliner-philharmoniker.de/…hil-series/ - Telifsiz Film, Kitap, Makale ve Fotoğraf Arşivi
https://www.openculture.com/ - Telif Süresi Dolmuş Eserler Arşivi
http://gutenberg.org/ - Cambridge Üniversitesi Arşivi
https://www.cambridge.org/…hat-we-publish/textbooks - Marmara Üniversitesi Arşivi
https://katalog.marmara.edu.tr/yordambt/yordam.php - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Arşivleri
http://www.devletarsivleri.gov.tr/ - Harvard Üniversitesi Sertifikalı Kursları
https://online-learning.harvard.edu/ - New York Metropolitan Operası Arşivi
https://www.metopera.org/ - Antik Yunan, Mısır, Çin ve Asya Üzerine Yazılmış Eserler Arşivi
https://sanskritdocuments.org/…ooks/asiallpdfs.html - Dünya Üniversiteleri Arşivi
https://www.hathitrust.org/digital_library - Büyük Kütüphane Arşivi
http://gen.lib.rus.ec/ - Türkiye Sinema Dergileri Arşivi (1950 öncesi)
https://www.tsa.org.tr/…m_types=&search_languages=1 - Ücretsiz Sesli Kitap Arşivi
https://konusankitaplik.mkutup.gov.tr/ - ABD Ulusal Kütüphanesi
https://www.nlm.nih.gov/ - ABD Dava Kayıtları Arşivi
https://www.oyez.org/
Dijital Kütüphaneler
- Internet Archive: Internet Archive 15 milyondan fazla kitap ve farklı türde yazılı-basılı kaynağa herkese açık, ücretsiz ve tam metin olarak erişim sağlıyor. Bu açıdan dünyanın açık ara en büyük dijital kütüphanesidir. Birçok kütüphane e-kitap arşivlerini İnternet Archive web sitesi üzerinden kullanıma sunmaktadır. İnternet Archive’de yazılı-basılı kaynakların dışında, görsel, video, film, ses ve bilgisayar programları gibi materyaller de bulabilirsiniz.
- HathiTrust: Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinden 150’ye yakın üniversitenin işbirliğiyle kurulmuş büyük bir online kütüphanedir. Bu girişim üniversitelerin yanı sıra Google ve Microsoft gibi kuruluşlar tarafından da desteklenmektedir. E-kitap arşivi 3 milyona yakın eser içermektedir. Bu kaynaklar Internet üzerinden ücretsiz olarak herkese açıktır. Kaynakların büyük çoğunluğu İngilizce olsa da, Türkiye ve Türk tarihi ile ilgili binlerce eser barındırmaktadır.
- Open Library; Internet Archive tarafından hayata geçirilen bir projedir. Amacı dünya genelinde basılan tüm kitapları web ortamında bir katalogda toplamaktır. Henüz bu amaca tam olarak ulaşamamış olsa da, Open Library kataloğu 1 milyondan fazla kitabı içermektedir. Web sitesinin e-kitap arşivinde bu kitapların birçoğunun tam metin kopyası var. Katalogda bulunan kitapların telif süreleri geçmiş olanların dijital kopyalarına açık ve sınırsız olarak erişebilirsiniz ve indirebilirsiniz. Telif hakları devam eden kitapları da üye olmak şartı ile okuyabilirsiniz. Üyelik ücretsizdir.
- Europeana Collections: Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen Europeana Collections projesi Avrupa’da bulunan kütüphane, müze ve arşivlerin koleksiyonlarını web ortamına taşımayı amaçlıyor. Avrupa çapında çok sayıda kurumun dijital arşivine Europeana web sitesi üzerinden erişmek mümkün. Web sitesinde basılı kaynakların yanı sıra görsel, video ve müzik gibi farklı türde materyal bulunuyor.
- Project Gutenberg : 1971 yılında başlayan Project Gutenberg dünyanın ilk dijital kütüphanesidir. Project Gutenberg’in kurucusu Michael S. Hart e-kitab’ın mucitlerinden biridir. Internet ortaya çıkmadan yıllar önce e-kitap ve dijital kütüphane alanında öncü çalışmalar yapmıştır. Internet’in doğması sonrasında web ortamına taşınan Project Gutenberg e-kitap arşivi, telif hakkı sona eren kitapların sınırsız ve ücretsiz olarak insanlara ulaştırılmasını hedeflemektedir. Günümüzde toplam 60 bine yakın e-kitap içermektedir.
- New York Kütüphanesi Dijital Koleksiyonları : New York Devlet Kütüphanesi ABD’de en zengin online koleksiyona sahip kütüphanelerden biri. Kütüphane web sitesinden e-kitap, süreli yayın, resim, video gibi farklı türde 800 bine yakın belgeye sınırsız ve ücretsiz olarak erişebilirsiniz.
- Uluslararası Dijital Çocuk Kütüphanesi : Dünyanın farklı bölgelerinden çocuk kitaplarını online ortamda toplama amacıyla kurulan Uluslararası Dijital Çocuk Kütüphanesi farklı dillerde 5 bine yakın çocuk kitabı içeriyor. Kitapların tam metinlerine web sitesinden erişilebiliyor.
- Bibliotheques d’Orient (Doğu Kütüphaneleri) : Fransa Milli Kütüphanesi öncülüğünde Fransa, Mısır, Türkiye, Lübnan ve Filistin’den kütüphane ve araştırma kurumlarının işbirliğiyle hayata geçirilen bu proje Orta Doğu bölgesinin tarih, coğrafya ve kültürüyle ilgili belgeleri bir araya toplamayı amaçlıyor. Web sitesi 10 binden fazla belgeyi açık erişime sunuyor.
Pandemi Döneminde Açılan Online Ücretsiz İçerik Kaynakları
- Görme engelli vatandaşlar da “konusankitaplik.mkutup.gov.tr” adresinden hizmet veren “Milli Kütüphane Konuşan Kitaplık” vasıtasıyla 11 profesyonel kayıt stüdyosunda hazırlanan sesli kitaplardan yararlanabilecek.
- Geçmişi Meclis-i Ayan ve Meclis-i Mebusan’a kadar uzanan Türkiye Millet Meclis Kütüphanesi’nin Kurumsal Açık Erişim Sistemi’nde 2 bin 500 yayın “acikerisim.tbmm.gov.tr “adresinden okurlarla buluşuyor.
- Araştırmacılar ayrıca Türkiye Yazma Eserler Kurumu’nun transkripsiyon, tıpkıbasım ve yayınlarından “www.ekitap.yek.gov.tr” adresinden istifade edebiliyor.
- Diyanet İşleri Başkanlığının akaid, fıkıh-ilmihal, hadis, gençlik, kadın ve aile gibi birçok başlıkta eseri hizmete sunduğu “diniyayinlar.diyanet.gov.tr” adresinde, hem Türkçe hem yabancı dillerde yayınlar yer alıyor.
Bilimsel ve kültürel içerikler
- İSAM Kütüphanesi’nin uzaktan erişime açık “Türk Tarih, Edebiyat, Kültür ve Sanat Makaleleri Veri Tabanı”nda çeşitli Türkçe ilmi yayımlarda yer alan 60 bin 938 makale “tp2.isam.org.tr” sayfasından kullanıma sunuluyor.
- SALT Galata ise bu süreçte yüzlerce dijital belgeden oluşan arşiv koleksiyonunun yanı sıra e-yayınlar, blog yazıları ve web projelerini “saltonline.org” adresinden ziyaretçilerin kullanımına sundu.
Çocuklara özel içerikler
- Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle yayımlanan kitaplara “www.iksv.org/tr/iksv-alt-kat/cocuk-kitaplari” adresinden animasyonlarına ise İKSV YouTube sayfası ve İKSV Mobil App üzerinden ulaşılabiliyor.
- Sakıp Sabancı Müzesi’nin “www.sakipsabancimuzesi.org/tr” adresinde “Ben Eserleri Koruyorum”, “Ben Picasso”, “Ben Cengiz Han”, “Ben Rodin”, “Ben Venedik Taciri”, “Ben Dali”, “Ben Halı” ve “Ben Kitap” kitapları sesli olarak yer alıyor.
- Dünyanın farklı bölgelerinden çocuk kitaplarını online ortamda toplama amacıyla kurulan Uluslararası Dijital Çocuk Kütüphanesi’nin “en.childrenslibrary.org” adresli sitesinde, farklı dillerde 5 bine yakın çocuk kitabının tam metni bulunuyor.
Online erişime açılan dergiler
- Tarık Tufan, Hakan Günday, Ahmet Mümtaz Taylan ve İlber Ortaylı’nın aralarında bulunduğu birçok ünlü ismin yazılarının yer aldığı Tuhaf dergisi, “Evde Kal Özel Sayısı”nı “tuhafdergi.com/Tuhaf_Ozel.pdf” bağlantısıyla dergi okurlarının istifadesine sundu.
- Ayrıca meraklılarına dijital okuma deneyimi sunan “issuu.com” adresinden binlerce dergi yayınına ulaşılabiliyor.